Horgászat

A Marcal folyó ősi állapotában az élőhelyek sokszínű változatosságát nyújtotta. A háborítatlan mocsárvidékek, árterek, ligeterdők és zsombékosok, kis erek és kiterjedt vízállások, a betorkolló mellékpatakok nagyobb esésű mederszakaszaival együtt gazdag vízi élővilágot, így fajokban és egyedszámban is bővelkedő halállományt tartottak fenn. A 19. század második felétől azonban a szabályozás után gyökeresen megváltozott a Marcal-medence vízrajzi képe, a járhatatlan ingoványok helyét ma rétek, legelők, ligetes tájak és megművelt területek vették át.
Közben múltak az évtizedek, és a Természet újra kezdte visszahódítani a partokat, a mederkotrások elmaradásával kialakultak a nagyvízi meder nádasai és galériaerdői, melyek helyenként - főként az alsó szakaszon - ősdzsungel sűrűségben borítják a hullámteret.

Bár a mai Marcal, rendezett mederviszonyai és a közelmúlt szennyezéshullámai következtében nem tekinthető ideális élettérnek a halak számára, mindezek ellenére egy lassan gyarapodó, stabil halállománnyak rendelkezett, és régóta kedvelt hely volt a horgászok körében.

2010. október 5.-én az ajkai timföldgyár zagytározójának gátszakadása miatt a Torna patakon keresztül a kiömlő erősen lúgos vörösiszap gyakorlatilag letarolta a folyó élővilágát, egyetlen baktérium, sőt, a vízinövények sem maradhattak életben. A katasztrófa után eltelt másfél év során a folyó medrét és partjait megtisztították, az élővilág és a halállomány egyre inkább a szennyezés előtti képet mutatja. 2012. május 14.-én megtörtént az első mesterséges haltelepítés. A Torna patak már tiszta vizet hoz, bár nagyobb esőzések és hóolvadás idején még láthatóan elszínezheti a vizet a földeken helyenként megmaradt vörösiszap-réteg bemosódása. Kisvíz idején viszont napjainkra eléggé letisztult és átlátszó a víz. A halak vándorlását az alsó szakasz felől néhány még megmaradt keresztgátas duzzasztás akadályozza. A mederkotrás nyomait a visszatérő növényzet lassan eltünteti, így a folyó környezete egyre inkább természetközeli képet mutat.
Az alsó szakaszon viszont már 2011 szeptemberében sem látszottak a katasztrófa nyomai, a víz tiszta volt, nagy csapatokban úszkáltak a növendék halak, a partok növényzete egészségesnek és sűrűnek tűnt.

Eredetileg a Marcalban 23 halfaj élt, de összesen 40 féle faj előfordulását dokumentálták eddig. Ezek közül a legjellemzőbbek: nyurgaponty, ponty, csuka, keszegfélék, domolykó, amur, kárász, süllő, harcsa, balin, busa, sügér, márna, törpeharcsa, fekete sügér, tokfélék, naphal.
A folyó halfajainak részletesebb fényképes ismertetője megtalálható a A Marcal halfajai oldalon.
A part gazdag növényzetben, nád, fák árnyékolják a vizet. Csendeses áramló vize még a csapadékosabb időszakban is átlátszó, enyhén barnás-tőzeges színű.

A vörösiszap-katasztrófa miatt elrendelt halászati-horgászati tilalom a Marcal folyó Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán 2012. június 16-tól, a Vas és Veszprém megyei szakaszon 2015. január 1-től feloldásra került.

Fontosabb adatok

Kezelők, elérhetőségek:

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége (Vas megye - Szergény-Vinár közúti hídig)
Konyher Tivadar halőr, telefon: 70/3399704

Győri Előre HTSZ (Győr-Moson-Sopron megye)
Telefon: 96/560220

Pápa és Vidéke Horgászegyesület (Veszprém megye)
8500 Pápa, Jókai út 30. Telefon: 20/3518872, 20/5732482, 30/3356647; f: 89/315093

Egyéb tudnivalók

Átlagmélység: 0,5-2m; átlagszélesség: 10-15 m
Fenékviszonyok: változó (homok, iszap, egyes helyeken kavics, sóder)
Akadók: változó
Növényzet: nád, sás, ligeterdők
Napijegy váltás (hely, idő):
Az illetékes halőrnél, és a vasi jegybizományosoknál:
Halászati őrök: Fördős István 06/70-33-99-706, Konyher Tivadar: 06/70-33-99-704, Sipos Károly : 06/70-33-99-705
Celldömölk: Horgászbolt Celldömölk, Dózsa Gy. u., Horgászbolt Celldömölk, Kossuth u. 13 06/70-4575947
Telepítés: félévente
Fajlagos pontytilalom: van
Pergetés engedélyezett-e: igen
Etetés korlátozás: nincs
Lékhorgászat engedélyezett-e: nem
Csónakhasználat: nincs
Bojlis horgászat lehetősége: van
Sátorozás engedélyezett-e: igen
Elvihető halmennyiség: felnőtt: 2+2+1db nemes (összesen 5db, de compó max. 2db) + 6kg egyéb, ifi: 1+1+1 (összesen 3db) + 6kg egyéb, 14 év alatti gyermek: napi 3kg egyéb + heti 1db nemes
További szabályok: hármashorog használata szakáll nélküli formában engedélyezett!

Az ifjúsági horgászokkal megegyező feltételekkel horgászhatnak: felsőoktatási intézmény hallgatója (iskolalátogatási igazolással), horgászfeleség, 70 éven felüli, mozgáskorlátozott: 1db horgászbottal, maximum 2db horoggal, Gyermek 14 éves korig: 1db horgászbottal és 1 db egyágú horoggal, kizárólag úszós horgászkészséggel horgászhat, A haltelepítések időpontjától számított max. 5 teljes naptári napig időszakos általános fogási tilalom lehet elrendelve, amelyet a helyszíneken táblák jeleznek.

Horgászidőszak: 0-24h
Éjszakai horgászat: van

Jegyárak: Mohosz tagsági lappal: napi 2200, heti 6500, éves 21500, ifi: napi 1100, heti 3250, (a vasi szövetségi tagoknak kedvezményes áron), Tagsági lappal nem rendelkezők, ill. külföldiek: napi 3500, heti 11000, éves 27500. Burgenlandi partnerjegy (euro): n 10, h 40, é 110.

A Marcal mentén több horgásztó is található, ezek közül -egyelőre- kettő rövid ismertetése következik:

Merseváti-tőzegbányató

Vas megye keleti határán, Mersevát és Külsővat között, a folyótól alig 20 m távolságra helyezkedik el a hangulatos horgásztó. Körülbelül 1955-60 táján kezdték kitermelni (talajjavítás céljára) itt a tőzeget. Mintegy 15 évi bányászat után a 1970-es években jelent meg a víz a gödörben, eddig tartott a művelés. Az 1980-as évektől kapott halászati jogot. A közeli Marcal hatással van a területre. Korábban egy zsilip engedte be a folyócska vizét, de ez az utóbbi években a Marcal vízszint-csökkenése miatt inkább elengedte a vizet a tóból, semmint tartotta, ezért betapasztották. A vízutánpótlást egy magasabban fekvő lapályos vízgyűjtőterületekről a Fekete-árok, egy kis időszakos ártéri ér szállítja. Ennek a medernek némi folytatása van a tófenéken is nagyjából a középvonalon. Itt az átlagos 1,5 - 1,6 méteres mélységhez képest, mintegy 40-50 cm-rel mélyebb a víz.

Fontosabb adatai:
Vízterület: 4-5 hektár
Megközelíthetőség, útvonalleírás:
Szombathely, Sárvár felől: (84-es út) Sárvár után Celldömölk felé balra - Celldömölk után Mersevát,
Budapest felől: 8-as út - Jánosháza: jobbra - Boba - Celldömölk - Mersevát.
- utána balra bekötőút a tóhoz.
Fogható halak: ponty, amur, csuka, harcsa, keszeg, kárász, balin, márna
Telepítés: 3 havonta
Kezelő: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Kezelő telefonszáma: Konyher Tivadar halőr, +36 70 339-9704
Horgászjegy ára (2010-es adat): Felnőtt: 3500 Ft, Ifi: 1150 Ft

Cikk a tóról: http://haldorado.hu/articles.php?articleid=980

Nagypiriti-kavicsbányató

A nagypiriti kavicsbányató születése az ötvenes hatvanas évekre tehető. A kavicsbányászat által teremtett szabdalt tavat az 1980-as évktől halasítják. A sok összefüggő medencét földsáncok, félszigetek, földnyelvek választják el egymástól. Vize hínaras, és tiszta. A három méter mélység sem ritka, ezért nem támogatják, sőt, kifejezetten tiltják a léki horgászatot. Pedig horgászata igazán csak télen lehetne hatékony, a melegebb időszakban feljövő hínár jelentősen nehezíti a terepet. Fő hal a csuka, de ki tudja mit rejt ez a nehezen megközelíthető, ritkán felkeresett víz.

Fontosabb adatai:
Vízterület: 4,6 hektár
Megközelíthetőség, útvonalleírás:
Szombathelyről a 86-os út felől, Sárvárról a 84-es út felől. Sárvár után Káld, majd Borgáta irányában, onnan jobbra Boba felé - Egyházashetye - Boba - Nagypirit. Nagypiritnél balra a földúton egyenesen 2 km után jobbra kell fordulni, onnan 1 km a tó.
Budapest felől 8-as úton Jánosházáig, ott jobbra fordulva a Boba - Nagypirit útvonalon érhető el.
Fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, keszeg, kárász
Leírás: Hínáros, ezért nehezen horgászható, de a vize tiszta.
A bányatavat a 80-as évektől halasítják.
Lékhorgászat tilos!
Horgászat: 0-24 h-ig.
Kezelő: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Kezelő telefonszáma: +36 70 339-9704
Horgászjegy ára (2010-es adat): Felnőtt: 3500 Ft, Ifi: 1150 Ft

Cikk a tóról: http://haldorado.hu/articles.php?articleid=980

Bővebb információ horgászoknak az alábbi oldalakon érhető el:

Vasi vizeken
Pápa és Vidéke Horgászegyesület
Győri "Előre" HTSZ Horgász Egyesület
Haltartó.hu
Haldorádó
Horgász.hu
Peca.hu

Ajánlott oldalak

A Marcal-medence honlapja, részletes leírásokkal, gyönyörű képekkel
Kemenesalja-Marcalmente kistérségek oldala
A Ság hegy honlapja

Aktuális vízállás (Mórichida)

Vízállás idősor (Mórichida)

Vízállás idősor (Gyirmót)

Észlelt vízállás (Karakó)

Távmért adatok (Karakó, Mersevát)

Észak-Dunántúli V. Ig.
Aktuális hírek,
hidrológiai tájékoztatók


Híreket, képeket, véleményeket a
webmester@marcal.hu
címre várok.
Köszönettel: a szerkesztő
webmester@marcal.hu