Hírek - 2013.

Októberi képek - 2013. 10. 29.

Gyönyörű színekkel érkezett az október, harmatos reggelek, ködös-fátyolos délelőttök, ezerszínű délutánok, felhős-sugaras reggelek és aranybarna alkonyatok festették újra nap mint nap a folyó menti tájat. Legújabb albumunk őszi sétára hív, kikapcsolódásra a hétköznapokból, a Tündérek Tisztására, a Szelíd Csodák Kertjébe.

Fotó: Kati's Pictures


2014. január 1-től feloldják a Marcalon érvényben lévő halászati-horgászati tilalmat - 2013. 9. 23.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének közbenjárására a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága a Marcal folyó Vas megyei szakaszán a vörösiszap-katasztrófa óta érvényben lévő teljes halászat-horgászati tilalmat 2014. január 1-től - a kifogott hal azonnali visszabocsátása mellett - feloldja.

A folyón a 2010. október 5-én levonuló, minden életet kipusztító szennyezés idején elrendelt horgászati tilalmat az élővilág zavartalan regenerációja érdekében tartották fenn. A kevéssé szennyezett alsó szakaszon már 2012-ben feloldották a tilalmat, azonban a súlyosabban érintett középső, Vas megyei szakaszon máig fennál, hogy ezzel is segítsék az őshonos halállomány háborgatás nélküli visszatelepülését.

A horgászati lehetőség 2014-től tehát ismét adott, azonban a kifogott hal megtartása, elvitele továbbra is tilos.
A vizsgálatok szerint a Marcalból származó halak húsa - elsősorban magas ólomtartalmuk miatt - emberi fogyasztásra amúgy sem alkalmas. Közfogyasztás céljára forgalomba hozni egyébként is tiltott, de egészségügyi kockázata miatt magáncélra sem javasolható. Az egyes halfajokban eltérő mértékben dúsulnak fel a nehézfémek, a vizsgálatok szerint elsősorban a csuka magasabb ólom- és arzéntartalma lehet veszélyes az érzékenyebb korcsoportok esetében (várandós nők, kisgyermekek).

Forrás: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége


Fejlesztik a Marcal árvízvédelmi rendszerét - 2013. 9. 20.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) az Új Széchenyi Terv keretében több mint 13 kilométernyi árvízvédelmi védvonalat épít ki a Marcal folyó, valamint a Bornát-ér mentén a Győr-Moson-Sopron megyei Koroncó közelében. Az árvízvédelmi fejlesztés célja a Marcal jobb parti részöblözet árvízi biztonságának megteremtése az érintett települések lakosságának és az ott található javaik védelme az árvizekkel szemben és a jövőbeni fejlődés lehetőségének megteremtése. A projekt célja, hogy a jó árvízvédelmi gyakorlatnak megfelelően a Marcal jobb parti és a Bornát-ér menti védvonalak biztonságát a szükséges szintre emelje, az árvízvédelmi biztonságot javítsa, biztosítsa a védvonalak megközelítését és a védvonalakon történő folyamatos közlekedés lehetőségét. A majd 4 milliárd Ft Európai Uniós támogatásból megvalósuló projekt kivitelezési munkáit a közbeszerzés útján kiválasztott „HSZK Marcal Konzorcium” kezdte meg idén nyáron a kivitelei tervek készítésével, amelyet követően még ősszel megkezdődhetnek a tényleges kivitelezési munkák.

Koroncó és Győr térségében az elmúlt években több alkalommal komoly károkat okoztak az ár-és belvizek. Legfrissebb élményként van előttünk a 2013. júniusában levonuló rendkívüli dunai árhullám, amely az évszázad árvízét okozta a térségben, rongálódást okozva a védvonalakon és utakon, veszélyeztetve az emberi javakat is, mivel a Dunán levonuló árvizek hatással vannak a Rába folyón keresztül a Marcal folyón át a Bornát-érre.

Az árvízi biztonság megteremtése érdekében a Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósuló KEOP-2.1.1/2F/09-11-2011-0002 azonosítószámú, „Marcal jobb parti árvízvédelmi rész öblözet árvízvédelmi biztonságának javítása” tárgyú projekt közvetlenül érinti Koroncó bel-és kül, valamint Győr és Tét települések külterületeit.

A fejlesztés során a Marcal jobb partján 6620 méter, a Bornát-ér bal partján 2 732 méter, a jobb partján pedig 2 160 méter hosszan árvízvédelmi töltés kerül felújításra és megerősítésre. Azokon a szakaszokon, ahol a helyi adottságok miatt nem építhető töltés, az úgynevezett „magas partok” megerősítésével alakítják ki a megfelelő árvízi biztonságot és műszaki védelmet. A kivitelezés során a töltéstestben található zsilipek felújításra, a szivattyúállások korszerűsítésre kerülnek. Új helyen épül meg a Holt-Marcal tápláló zsilip.

Felújítják a koroncói, valamint gyirmóti gátőrházakat és az árvízvédekezéskor használt informatikai rendszer kiépítettsége is felülvizsgálatra kerül, hogy „éles” helyzetben megfelelően láthassa el feladatát. A védvonalak megépítése esetén elmondható, hogy itt olyan árvízvédelmi vonal épül, mely mind magassági, keresztmetszeti és altalaj állékonysági szempontból tökéletesen megfelel minden előírásnak a jelenlegi szabályok szerint.

A nyitórendezvényen felszólalt az ÉDUVIZIG igazgatója, Koroncó település polgármestere és a kivitelező HSZK Marcal Konzorcium képviselője.

Forrás: Medius Iroda


Két oldalról kell védeni Koroncót - 2013. 6. 10.

Áradás Koroncónál (Fotó: Kisalföld.hu)

Két oldalról kell védeni a Sokorói-Bakony-ér és a Marcal találkozásánál fekvő Koroncót az árvíz ellen.

Radicsné Kincses Mária (független) polgármester elmondta: náluk az Öreg-Dunából a Mosoni-Dunába, onnan pedig a Rábán keresztül a Marcalba, majd a Bakony-érbe visszaduzzadó víz okoz problémát. Az általában 30-40 centiméteres ér négy méter körül tetőzött szombat délután, ehhez képest viszont mostanra már 14-15 centit apadt. Hozzátette: emelni nem kell a töltést, de mind több helyen kell azt bordafallal megtámasztani. A Marcalon két műszakban 100-100 katona, a Bakony-éren több száz helyi és a térségből érkezett önkéntes védekezik az ár ellen.

A Rábán 831 centiméteres vízállást mértek szombat délután kettőkor, ez 29 centivel több az eddigi rekordnál. A Marcal Gyirmótnál 630 cm, 27-tel a korábbi rekord felett.

Szigetközi Árvízi Hírek 2013 (Facebook)

Képek a koroncói árvízről és a védekezésről (Kisalföld.hu):
Koroncó este nyolc órakor - 06.07.
Önkéntesek Koroncón - 06.10.
Árvízi védekezés Koroncón

Forrás: MTI
Kép forrása: Kisalföld.hu


Árvíz - Bősnél már tetőzött a Duna - 2013. 6. 8.

Az áradó Duna Esztergomnál (Fotó: Józsa Szilárd)

Nagybajcsnál és Komáromnál péntek délelőttre a Duna szintje meghaladta az eddigi legnagyobb vízmagasságot, és még nem tetőzik a folyó. Jelenleg csaknem 760 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban. Áder János köztársasági elnök szerint szervezettebb és a korábbi árvizekénél begyakorlottabb a mostani védekezés. Orbán Viktor kormányfő szerint, mivel a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni a Dunán, a legrosszabbra is fel kell készülni.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapja szerint pénteken 10 órakor Komáromnál már 805 centiméteres vízszintet mértek. Itt az eddigi legnagyobb vízszint 802 centiméter volt, amelyet 2002-ben mértek. Nagybajcsnál hajnali 3 órakor dőlt meg a dunai vízállás rekordja. Itt péntek délelőtt 10 órakor már 893 centiméter volt a folyó vízszintje. Esztergomnál 746 centimétert mértek legutóbb, Budapestnél 792 centiméter volt a vízállás.


A Duna ausztriai szakaszán már megkezdődött az apadás, Győr térségében ezekben az órákban tetőzik a folyó.
Nagymarosnál éjjel átszakadt a gát, Győrújfalu teljes lakosságát ki kellett telepíteni. Esztergomnál lezárták a Mária-Valéria hidat.

A következő oldalakon naprakész információk és képek találhatók az aktuális helyzetről:
Árvíz 2013 (Facebook)
Dunai árvíz 2013 (Facebook)
Önkénteseknek, segítségnyújtóknak információ:
Dunai Árvíz 2013 - Önkéntesek, segítségnyújtás (Facebook)
Árvíz 2013 Összefogás (Facebook)

Azonnali, percre pontos helyzet a Google térképen
Dunai árvíz 2013. – percről percre hiteles infomációk

Forrás: MTI
Kép forrása: Időkép.hu


Harmadfokú árvízi készültség a Marcal alsó szakaszán - 2013. 6. 5.

Áradás Koroncónál (Fotó: Kisalföld.hu)

A Duna áradásának visszaduzzasztó hatása jelentős vízszintemelkedéseket okozott a mellékfolyókon, így a Rábán és a Marcalon is. Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja közlése szerint a Duna tetőzését szombatra várják a szakemberek a térségben, és egyelőre nem tudni, mikor és milyen tempóban indul meg majd az apadás. Hozzátette: az elmúlt napok németországi, ausztriai tapasztalatai alapján naponta akár egy métert is zuhanhat a vízszint. A védekezési munkákról szólva Széles Sándor elmondta: jelenleg is erősítések, magasítják a gátakat az Öreg-Duna magyarországi és a Mosoni-Duna mindkét oldalán.

Jelenleg a Marcalon Mórichidánál és Rábaszentmiklósnál elsőfokú, a koroncói szakaszon, valamint a betorkolló Sokorói-Bakony-éren harmadfokú készültség van érvényben. A folyó és a Bakony-ér vízszintje még emelkedik, az árvízvédelmi munkákban Koroncónál váltásban kétszer 200 katona segít.

Forrás: MTI, Kisalföld.hu
Kép forrása: Kisalföld.hu


A vörösiszap-katasztrófa óta először telepítettek halakat a Marcal vasi szakaszán - 2013. 5. 4.

A 2010 októberében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa óta először telepítettek őshonos halakat a Marcal Vas megyei szakaszán - közölte az MTI-vel pénteken Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke.

A folyó vízminősége az elmúlt két és fél évben folyamatosan javult és a vízi élővilág megújulása is fokozatosan megkezdődött, ezért lehetővé vált, hogy újra megkezdjék a folyószakaszon a tervszerű halgazdálkodást - mondta. Hozzátette: pénteken 5000 darab előnevelt csukát helyeztek ki a Marcal Vas megyei szakaszán, a telepítéskor még csupán 4-5 centiméter hosszúságú halak rendkívül gyorsan növekednek, hamar elérik a fogható méretet. A Marcal vízminőségét és visszatérő halállományát az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársai folyamatosan vizsgálták, legutóbb 2012. októberében monitorozták a Megyer, Boba, Mersevát, Malomsok, Mórichida és Koroncó szakaszokat - emlékeztetett.

Puskás Norbert tájékoztatása szerint a katasztrófát követő hetedik vizsgálat során a szakemberek megállapították, hogy a folyó élővilágának állapota a körülményekhez képest örvendetesen gyors javuláson ment keresztül, a befolyó patakokból és a Rába felől egyaránt zajlik a természetes visszatelepülés, amit elősegítettek a jelentős tavaszi áradások is. A szövetség elnöke hangsúlyozta: szervezetük további haltelepítéseket fog végezni az érvényes halgazdálkodási tervnek megfelelően. Hozzáfűzte: a Marcal iránti egyre fokozódó horgászati érdeklődés miatt a szövetség már egyeztetéseket folytat az illetékes hatóságokkal a jelenleg még érvényben lévő horgászati tilalom feloldásának lehetőségeiről.

Forrás: MTI
Kép forrása: Kati's Pictures


Megkezdődött az apadás - 2013. 4. 9.

A Marcal Koroncónál (Fotó: Győr24) Hétfőn befejezték a gát építését Nemesgörzsönynél, kedden már apadást mértek a Győrhöz közeli szakaszokon.

A Marcalon Mórichidánál kedden reggel 248 centiméter volt a vízállás, lassú apadásra számítanak. Marcaltőnél a tározott víz visszavezetése folyamatos. Gyirmótnál reggel 342cm-es vízállást mértek, a tetőzéshez képest mintegy 90 centis apadás tapasztalható. Az apadás a nap folyamán folytatódik. Az ÉDUVIZIG működési területén már mindenhol árvízi készültségi szint alatti vízállások vannak.

Hétfő: Befejezték az ideiglenes gát építését a Marcal mentén Nemesgörzsönynél, a folyó vízszintje még nem csökken - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hétfő este.

Révész András tájékoztatása szerint a Marcal mentén napközben még 400-an védekeztek, estére azonban befejezték az önkéntesek és a hivatásos állomány tagjai az ideiglenes úgynevezett jászolgátat (a két pallósor között döngölt földdel kitöltött ideiglenes védművet), amelyet múlt péntek óta azért építettek, hogy Marcaltőt megvédjék az árvíztől.

A védmű elkészült, nincs kifolyás mellette; a mintegy 400 méter hosszú gát mellé homokzsákokat vittek az esetleges cserék vagy magasítás miatt - közölte a szóvivő.

Hozzátette: a Marcal vízszintje Egyházaskesző és Nemesgörzsöny térségében még stagnál, a folyó mellett éjszaka a vízmű szakemberei tartanak figyelőszolgálatot.

Forrás: Győr24, MTI
Kép forrása: Győr24


Árvízi helyzetkép - 2013. 4. 7.

Árvízi védekezés Nemesgörzsönynél (Fotó: Időkép.hu) Tovább folytatják az árvízi védekezést, miután még mindig nem indult el az apadás a Marcalon. Szombat éjszaka kétszázan védekeztek a folyó mellett, és vasárnap is folytatták a munkát a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint.

Marcaltő térségében a bal parti depónia átszakadása miatt jelentős mennyiségű víz folyt ki a területre, mely a teljesen megtelt övcsatornán keresztül Malomsoknál tér vissza a folyó medrébe.
A tegnapi méréseink szerint Vinárnál és Marcaltőnél a mederben 34,3 m3/s illetve 34,9 m3/s vízhozam folyt, míg a mórichidai szelvény 46 m3/s-t szállított.
A befogadó Rába árhulláma Gyirmótnál tetőzött 5-én a reggeli órákban, és azóta folyamatosan apad. Az árhullám apadó ága a Rába felső szakaszáról érkezett kisebb második árhullám hatására elnyúlt. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság számításai szerint Gyirmótnál az apadás üteme nőni fog a jelenlegihez képest, legkorábban 8-án, a délelőtti óráktól. Várhatóan hétfőn délutántól fog ez az apadás visszahatni a mórichidai szelvényre. Ettől kezdve a területről Malomsoknál koncentráltan a mederbe visszakerülő víz Mórichidánál vízszintemelő, valamint a befogadó Rába apadásának, visszahatásának eredője fogja meghatározni a vízjárást. Legkorábban 8-án estétől várható apadás Mórichidánál, addig emelkedhet a vízszint a vízvisszavezetés mértékétől függően.

Mórichidánál vasárnap reggel 237 cm a vízállás, a tegnap reggel óta 6 cm-t áradt. Az érkező vízhozam 48m3/s. A völgyben betározódott víz levonulási intenzitásának függvényében Mórichidánál a vízszint megközelítheti az I. fokú árvízvédelmi készültség (250 cm) szintjét.
Gyirmótnál ma reggel 385 cm-es vízállást mértek, a tetőzéshez képest mintegy 50 cm-es apadás tapasztalható. A I. fokú árvízvédelmi készültség szintje (320 cm) alá 8-án estétől csökkenhet a vízszint.

Az éjszaka 200 ember dolgozott a gátak megerősítésén, reggel újabb 250-300 önkéntes, rendőr, polgárőr, tűzoltó, katasztrófavédelmi és NAV-szakember folytatta a védekezést. Tovább építik Nemesgörzsönynél az úgynevezett jászolgátat (két pallósor között döngölt földdel kitöltött ideiglenes védmű), amely megakadályozza, hogy a Marcal tovább áradjon Marcaltő felé. A folyó áradása miatt a térségben három utat tartanak még lezárva.

A helyszínen önkéntesek segítségét várják, feszerelés van, a kétkezi segítségből van hiány.

Forrás: Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, MTI
Kép forrása: Időkép.hu

A folyó felső és középső szakaszán már észrevehető apadás indult, bár nagy területek vannak még víz alatt. Következő képeink Mersevát határában készültek, április 7-én.

Fotó: Kati's Pictures


Árvízi helyzetkép - 2013. 4. 5.

A Marcal középső szakaszán az árhullám lassú apadásnak indult, az alsó szakaszon most tetőzik a folyó. Marcaltő mélyebben fekvő részén elöntötte a víz a kerteket, de lakóingatlanokat nem veszélyeztet. A Marcaltő-Egyházaskesző utat a katasztrófavédelmi egységek, és 50 önkéntes próbálja megvédeni az áradástól, mivel Egyházaskeszőt már csak ezen az úton lehet megközelíteni. Marcaltő és Nemesgörzsöny közötti az utat alámosta a folyó, ezen a szakaszon a vízügyi igazgatóság munkatársai védekeznek homokzsákkal.

Képeink Mersevát-Bánhalmapuszta között készültek a Marcal középső szakaszán, és a Hunyor-patak mellett.

Fotó: Kati's Pictures


Lassan levonul az árhullám - 2013. 4. 4.

A mellékpatakokon és a felső szakaszon tegnap jelentkezett árhullám már levonulóban van. Mersevátnál jelenleg 256 cm körül stagnál a folyó vízszintje, az alsó szakaszon még emelkednek a vízhozamok. Itt a Rába árvizének visszaduzzasztó hatásával is számolni kell. Az árhullám tetőzése a torkolati szakaszon április 5-én délelőtt várható.


Marcal, áradás Marcal, áradás

Fotó: Kati's Pictures


Az áradás folytatódik - 2013. 4. 3.

Marcal, áradás A húsvéti árhullám már levonulni látszott, azonban az újabb csapadék ismét megemelte a patakok vízszintjét. A Marcal felső szakasza Karakónál, a Torna patak, Hajagos, Gerence, Sokorói-Bakony-ér vízhozama újra enyhe növekedést mutat. A Marcal árhullámának tetőzése a folyamatos, ismételt utánpótlás miatt ezért elhúzódik, legtöbb helyen jelenleg stagnál, vagy lassan emelkedik a vízszint.
Boba térségében nagyobb területeket öntött el a víz, a Boba-Nagypirit közti út ma délelőtt még le volt zárva vízátfolyás miatt. Ugyancsak vízátfolyás akadályozza a közlekedést az egyházaskesző-nemesgörzsönyi hídnál is.
Képeinken a merseváti vízmérce látható, és az a hely, ahol a Marcal a jobb parti depónián átlépve egyesül a horgásztóval.


Marcal, áradás

Fotó: Kati's Pictures


Húsvéti áradás - 2013. 4. 2.

Az elmúlt napok csapadéka és a hóolvadás újabb árhullámot indított el az ország valamennyi vízfolyásán. A Marcal sok helyen kilépett medréből (Gógánfa, Boba, Mersevát), a mellékpatakokon is rég nem látott mértékű áradás kezdődött. A Torna patak, a Gerence, Kis-Séd a kiöntés határán van (néhány helyen már túl is lépett partjain), a Hajagos Nemesszalóknál elöntötte a közeli udvarokat.
Képeink április 1.-én készültek Mersevát határában. Az áradás miatt ismét vöröses a Marcal vize, a partokról és földekről bemosódik a megmaradt vörösiszap.
A felső szakaszon és a mellékpatakokon már elkezdődött az apadás, a Marcal középső és alsó szakaszán jelenleg még emelkedik a vízszint (Mersevátnál tegnap délben 210 cm, ma 9 órakor 235 cm).

Fotó: Kati's Pictures


A Víz Világnapja - 2013. 3. 22."Ahol a víz az úr" - 2013. 3. 2.

A hóolvadás és a sok csapadék áradásokat okozott a Marcal vízrendszerében, Mórichidánál elsőfokú, Koroncónál másodfokú készültség van érvényben. A Sokorói-Bakony-éren Győrszemerénél ugyancsak másodfokú készültség van.
Képeink a középső szakaszról, Mersevát határában készültek.

Fotó: Kati's PicturesIsmét vörös a Marcal vize - 2013. 2. 27.

Újra vörös a Marcal vize - számolt be a Vas Népe online. A szakemberek szerint feltehetően az olvadást követően, a környező területekről került a folyóba a régi szennyeződés.

A Vas Népe online kiadása, a vaol.hu egyik olvasója hívta fel a figyelmet arra, hogy vörös a Marcal vize. A lap fotóriporter Karakónál semmi rendellenességet nem tapasztalt, ám Mersevátnál maga is meggyőződhetett arról, hogy valóban vöröslik a Marcal vize. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság gátőre is észlelte az elszíneződést - írja a lap.

A szakemberek szerint nincs ok aggodalomra, az elszíneződést nem friss szennyeződés okozta, egészen egyszerűen arról lehet szó, hogy a sok csapadék és a hirtelen olvadás következtében olyan területek is víz alá kerültek, amelyek korábban nem, és a növényeken, földeken 2010-ben „megtapadt” szennyeződés visszafolyt a Marcalba.

Ezek a hivatalos hírek. A vörösiszap-bemosódásnak azonban két oldala is van. Egyfelől az áradás "kimossa a maradékot", tehát hasznos. Másrészt jól látható, hogy a besodort iszap vöröses leplet alkotva ismét kiülepszik a partokra, és a padkára, ahol elöntések vannak. Most még nem látható, de feltételezhető, hogy a meder aljára is. Csak remélni lehet, hogy ez a vékony réteg már nem fogja befolyásolni az élővilág tavaszi ébredését. A partokon majd eltakarja a növényzet, de a mederben leülepedett anyag miatt lehet, egy ideig újra vörösesnek tűnik majd a folyó.

Forrás: Vas Népe OnlineFebruári képek - olvadás és áradás - 2013. 2. 14.

Még a mostani havazás előtt készültek a következő képek, a merseváti tó és a folyó partján.

Fotó: Hunyor


Januári képek - 2013. 1. 11.

Az idei év első fényképalbumát lapozgatva a januári Marcal-parton tehetünk rövid sétát, miközben a hófelhők közelednek, és különös színt ölt a táj.

Fotó: Hunyor


Ismét szennyezések jutnak a Torna patakba - 2013. 1. 4.

Tejfehér szennylé folyik a Torna patakba Még 2012. december 28-án, lakossági bejelentés során derült fény arra, hogy a MAL Zrt. ajkai üzeméből vörös színű víz folyik a Torna patakba, és a mederben vörösesfehér színű, szilárd lerakódás képződött.
A katasztrófavédelem és a vízügyi hatóság szakemberei azonnal megkezdték a helyszínen a vizsgálatokat. Megállapításuk szerint a patakba került vas-oxid nem okozott kárt, sem a környezetre, se a lakosságra nem jelentett veszélyt. A MAL Zrt. szakemberei haladéktalanul megszüntették a szennyezést, a hatóságok pedig elvégezték az ellenőrző méréseket. Az eredmények jelenleg már normális értékhatáron belül vannak, további intézkedésre és beavatkozásra nincs szükség.
A hibát feltehetően egy meghibásodott szivattyú okozta, az üzemzavar kivizsgálása folyamatban van - mondta el az MTI-nek Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Bakos György.

Január másodikán azonban újabb szennyezést észleltek: a MAL Zrt. átemelő szivattyúházán át érkezik a patakba, tejfehérre színezi a vizet, és kristályos-ragacsos formában rakódik le a növényzeten.
Erre az újabb eseményre ezidáig nem érkezett hivatalos magyarázat. Úgy látszik, vizeink még nincsenek biztonságban - kérdés, lesznek-e valaha...

Forrás: MTI, Blikk, Hír24Évköszöntő - 2013. 1. 1.

Ezzel a két kisvideóval, mely a Marcalt, és a Hunyor patakot mutatja be, kívánok minden folyó mentén lakónak, természetbarátnak, horgásznak, vizeket szerető embernek, és a honlap látogatóinak boldog, örömteli új esztendőt!

Ameirgin

Ajánlott oldalak

A Marcal-medence honlapja, részletes leírásokkal, gyönyörű képekkel
Kemenesalja-Marcalmente kistérségek oldala
A Ság hegy honlapja

Aktuális vízállás (Mórichida)

Vízállás idősor (Mórichida)

Vízállás idősor (Gyirmót)

Észlelt vízállás (Karakó)

Távmért adatok (Karakó, Mersevát)

Észak-Dunántúli V. Ig.
Aktuális hírek,
hidrológiai tájékoztatók


Híreket, képeket, véleményeket a
webmester@marcal.hu
címre várok.
Köszönettel: a szerkesztő
webmester@marcal.hu