Hírek - 2012.

2 évvel később... - 2012. október 4.

A 2010-es ajkai gátszakadás 2 éves évfordulóján készültek a következő képek, a Karakó-Egeralja közti szakaszon.
A katasztrófa, és az azt követő medertisztítás óta a megújuló vegetáció újra birtokba vette a partokat, a dúsan kisarjadt növényzet legtöbb helyen elfedte az elmúlt évek történetét. Helyenként azonban még látszanak a múlt nyomai. A hidak alatt, de a nyílt szakaszokon is látható néhol vékony vörösiszap-lepel a mederben, és felbukkan a partokon is. Erre számítani lehetett - a mederkotrás folyamán tett nyilatkozatok alapján - hogy az eredeti állapot teljes visszaállítása nem volt cél. Reméljük, az Idő és a Természet életereje begyógyítja a még látható sebeket is.
A Torna patak napjainkban tisztább vizet hoz, mint a katasztrófát megelőzően, és a Marcal vízminősége (melyet a mostani aszályos időken gyakorlatilag a Torna táplál) sokat javult tavasz óta, a zavarosság lassan eltűnik a vízből. A legnagyobb gondot most a vízhiány okozza; a mellékpatakok egy része kiszáradt (többek között a Mosó-árok, Hunyor-patak, Bittva, Pápai-Bakony-ér...), másokban csak alig csordogál egy kevés víz (Cinca, Hajagos).
Várjuk az esőt, és a jobb időket.

Fotó: Ameirgin

Alig csordogál a Marcal a karakói híd alatt Karakó határában Karakó határában A 8-as főút hídja alatt Útban a Torna torkolata felé A vörösiszap nyomai a 8-as híd alatt Színárnyalatok Torna patak Torna patak - 8-as híd A zöldellő Torna patak Torna patak Torna patak - kristálytiszta víz Az összefolyás - balra a Marcal Az összefolyás - a Marcal felől Kamond magasságában A kamondi fahíd Kamond magasságában Bobához közeledve A bobai hidak A bobai hidak Bobánál Bobánál Bobánál Bobánál Bobánál Fenékküszöb Nemeskocsnál Hídmaradvány Torna patak, 2010. nyarán, 2010. októberében és 2 évvel később


Újra él a Marcal - 2012. szeptember 25.

Részlet a merseváti szakaszról (Fotó: Hunyor, 2012. szeptember 22.) Újra él a Marcal. A növény- és állatvilág, illetve a víz jelenlegi állapota jó. Ezt állapították meg a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Marcal folyón a győri Reflex Környezetvédő Egyesület mérései.

A civil egyesület a folyón 95 kilométer hosszban végzett méréseket tudományos intézményekkel és szakmai szervezetekkel együttműködésben. Környezetvédelmi programjukhoz 2 millió 77 ezer forint támogatást nyertek a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatán. A vízminőség javulásában döntő szerepe volt a kataszrófavédelem és a vízügyi szervek gyors beavatkozásának. Az intézkedések nyomán a Marcal alsó szakaszán a vízminőség elérte a 7-es pH értéket már néhány hónappal a katasztrófa után. A folyót szerencsére a szennyezésben érintetlen bakonyi patakok vize táplálta, segítve a növény- és állatvilág visszatelepülését. Regenerálódott a természet - állapította meg Lajtmann József.

A tapasztalatok összegzéseként a Reflex javaslatokat is készít egyebek között a folyó vízminőségének további védelmére és a haltelepítés érdekében. Süllőket ugyan telepítettek már a Marcalba, a Reflex azonban jobbnak látná a csuka telepítést az adott természeti környezetben - jegyezte meg a projektvezető. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásához a civil egyesület 10 százalékos önrésszel járult hozzá.

Forrás: MTI

Fotó: Hunyor


Marcal-túra 2012. augusztus

Nem mindennapi túrára vállalkoztak Kovács Dániel és barátai, amikor elhatározták, hogy gyalog, eredettől torkolatig végigkísérik a Marcal útját. Minden nehézség ellenére az utat sikerült végigjárni, közben sok tapasztalatot, élményt gyűjteni.
A következő albumban a túra képeiből válogattunk.

A képeket Kovács Dánielnek köszönhetjük.

Kiszáradt meder Sümegnél Útban Kisvásárhely felé Zöld folyó Átkelés Színátmenet Zöld, álló víz a felső szakaszon Dabronci híd Dabronci híd 'Láthatatlan folyó' Karakó határában A karakói híd alatt - a vörösiszap nyomai A Torna patak torkolata előtt - a vörösiszap nyomai A Torna patak torkolata előtt - a vörösiszap nyomai A Torna patak torkolata előtt - a vörösiszap nyomai Gémeskút a parton Kamond felé Tó a folyó közelében Pihenő Mersevátnál A Cinca patak torkolata A szergényi hídnál Út a végtelenbe - Szergényi híd Horgászhely Kemeneshőgyész előtt A kemeneshőgyészi hídnál Folyóparti kunyhó Egyházaskeszőnél Vasúti híd Marcaltőnél Marcaltői vasúti híd Stég Marcaltő után Malomsoki híd Út a gáton Rábaszentmiklósnál Horgászhely Pihenőhely Zöldmajor közelében A Sokorói-Bakony-ér partján (Koroncó) Koroncótól visszatekintve A gát őrzője Ellenőrzés A duzzasztó előtt A Holt-Marcal kezdete Vízesés Közeledve az út végéhez A találkozás A találkozás


Visszatértek a Marcal szerelmesei - 2012. augusztus 24.

Fürdenek, horgásznak a folyóban, pihennek a partján: a Marcalba visszatért az élet, a víz minősége kiváló. A kempingezők is betelepültek a mórichidai strandra, a polgármester szerint itt szinte teljesen begyógyult a tájseb a 2010 októberében történt vörösiszap-szennyezés óta.

A cikk folytatása... (kisalfold.hu)


Nyár a Marcal mentén - 2012

Legújabb albumunkban a nyár képeiből válogattunk...

Fotó: Hunyor


Májusi képek - 2012

2012. májusában készültek a következő képek a merseváti szakaszon. A part már kizöldellt, nyílnak a virágok, csak a víz színe őrzi még a vészterhes múlt emlékét.

A képeket Hunyornak köszönhetjük.A Marcal halállományának vizsgálata - 2012. május 20.

A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének kutatói 2012. májusában ismét megvizsgálták a Marcal halállományának jelenlegi helyzetét. A részletes, fényképekkel illusztrált jelentés megtekinthető az Intézet honlapján (www.blki.hu/BLKI/index.htm), vagy közvetlenül elérhető az alábbi hivatkozáson:

Jelentés a Marcal folyón 2012 tavaszán végzett halfaunisztikai vizsgálatokról

A 2011-es évben készült jelentés itt érhető el:

A Marcal halfaunájának károsodása és regenerálódása

(Lassabb internetkapcsolat esetén a PDF dokumentumok letöltődésére kicsit várni kell.)


Feloldják a halászati-horgászati tilalmat a Marcal Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán - 2012. május 16.

Kedden a vörösiszap-szennyezés óta először telepítettek halakat a Marcal Győr-Moson-Sopron megyei szakaszára: 3-4 ezer kétnyaras ponty és 10 ezer előnevelt süllő került a vízbe. Ezzel párhuzamosan a szakigazgatási hivatalvezető június 16-tól feloldotta a folyó alsó szakaszán a horgászati és halászati tilalmat.

Még 2010 októberében rendelt el a kolontári katasztrófa, s a folyót ért vörösiszap-szennyezés okán az illetékes hatóság halászati és horgászati tilalmat a Marcalon.
A Mosoni–Duna és a Rába esetében ezt néhány héten belül feloldották, ám a szennyezéssel leginkább érintett Marcalon a mai napig érvényben van.
Már jó ideje nem a vízminőséggel van a gond, hanem a szakemberek az élővilág zavartalan visszatelepülése érdekében tartották fenn ezt a korlátozást. Bő másfél év után azonban hamarosan feloldják a tilalmat. Ezt Pintér Csaba, a megyei kormányhivatal Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatalának vezetője mondta a tegnapi haltelepítésen. A vörösiszap-katasztrófa óta ugyanis most először tett a folyóba halakat a kezelő győri Előre Halászati Szövekezet. Összesen 3-4 ezer darab kétnyaras ponty és 10 ezer darab előnevelt süllő került a folyóba tegnap az egyik megyei szakaszon. Pintér Csaba elmondta: június 16-étől oldják fel a teljes halászati és horgászati tilalmat, mely azonban a Vas és Veszprém megyei szakaszon még továbbra is érvényben marad.

Forrás: Kisalföld.hu


Holt-Marcal, Gyirmót - Szepesvári Csaba fotói

A Gyirmóttól Győrig kanyargó Holt-Marcal a Dunántúl egyik leghangulatosabb vízivilága, mely egyúttal a horgászok körében is nevezetes. A szabályozások előtti időkben a Rába vize folyt partjai között - majd annak új mederbe terelése után a lefűződött folyóágyat a bele ömlő Marcal örökölte meg csaknem negyedszázadnyi időre. 1910 után, amikor a Marcal torkolatát is délebbre helyezték, a folyószakasz véglegesen is holtággá vált.
A természetes jellegét máig megőrző folyópart rengeteg szépséget rejt, ezekből láthatunk egy csokorra valót Szepesvári Csaba képein.


Tavaszi képek - 2012. március-április

2012. tavasza... Az élet szép lassan visszatér a folyó partjára, fokozatosan eltünteti a tavalyelőtti katasztrófa, és a mentesítési munkálatok nyomait. A víz kicsit opálosabbnak tűnik még, mint a régebbi években, de már élhető - amit a vissztelepülő halak is jeleznek. A partokat újra kezdi benőni a fű, a sarjadó nád, a vízben feltűnnek a hínár hullámzó szálai.
A következő képek Mersevát-Külsővat környékén készültek, a folyó és a Hunyor-patak mentén.

A képeket Hunyornak köszönhetjük.


2012 - februári képek

A képeket Hunyor készítette, köszönet érte!


Nemeskocs - 2012. január 31.

Hajós Péter készítette a következő képeket Nemeskocs határában, január 30.-án


Egy téli nap a Marcalnál - 2012. január

Egy téli nap... a ködös reggeltől a bíbor-kék alkonyatig, a merseváti tó, és a folyó partján.

A képeket Hunyornak köszönhetjük.


Összefoglalás 2011-ből - egy év munkája a Marcalon - 2012 január

A 2011-es év a folyó életében a vörösiszap-mentesítés jegyében telt. Következő albumunk képei ezeket a munkálatokat örökítették meg.

A képeket Hunyor készítette, és osztotta meg velünk.

Tavasz: érkeznek a gépek... Tavasz: érkeznek a gépek... Tavasz: a padka tisztítása Tavasz: a padka tisztítása Tavasz: a padka tisztítása Tavasz: a padka tisztítása Tavasz: a padka tisztítása Tavasz: a padka tisztítása Tavasz: a padka tisztítása Tavasz: a padka tisztítása Tavasz: a padka tisztítása Tavasz: a visszatérő élet Nyár Nyár Nyár Nyár Nyár Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a megtisztított meder Ősz: tereprendezés Ősz: a Hunyor-patak torkolata Ősz: a kisvízi meder tisztitása Ősz: a merseváti híd Ősz: füvesítés Ősz: ideiglenes lerakó Kifelé az őszből... Kifelé az őszből... Tél: a megszáradt iszap elszállítása Tél: a megszáradt iszap elszállítása Tél Tél


Ajánlott oldalak

A Marcal-medence honlapja, részletes leírásokkal, gyönyörű képekkel
Kemenesalja-Marcalmente kistérségek oldala
A Ság hegy honlapja

Aktuális vízállás (Mórichida)

Vízállás idősor (Mórichida)

Vízállás idősor (Gyirmót)

Észlelt vízállás (Karakó)

Távmért adatok (Karakó, Mersevát)

Észak-Dunántúli V. Ig.
Aktuális hírek,
hidrológiai tájékoztatók


Híreket, képeket, véleményeket a
webmester@marcal.hu
címre várok.
Köszönettel: a szerkesztő
webmester@marcal.hu