Csikászó-patak

A Csikászó-patak a Miskei-erdőben (1984) Általános adatok

  • Hossz: kb. 22 km
  • Eredet magassága: kb. 186, vagy 210 m
  • Torkolat magassága: 131,5 m
  • Összes esés: kb. 78,5 m
  • Átlagos esés: kb. 3,5 ezrelék

A Csikászó-patak a Kodó legjelentősebb mellékvize, mely találkozásuk helyén hosszban és vízgyűjtő területben hasonló befogadójájoz, de vízhozam tekintetében jóval alatta marad. Káldtól nyugatra a Farkas-erdőben ered, és Köcsk határában csatlakozik a Kodóhoz.

Történetéről keveset sikerült eddig kideríteni. Neve onnan származik, hogy "fénykorában" még csíkhalakat fogtak benne. Az 1800-as évek kataszteri térképei a legtöbb helyen Folyás Bach-nak írják, csak az alsó szakaszon, Köcsk közelében bukkan fel a Csikaszo Bach név. Káldon és Vásárosmiskén még ma is használják az idősebbek a "Folyás" nevet.
A II. Katonai Felmérés (1800-as évek közepe) térképei szerint már ekkor részben szabályozták, de az erdei szakaszok még sokáig őrizték természetes jellegüket. 1961-ben történt átfogó szabályozás, mesterségesen kialakított mederrel, a torkolattól felfelé a 10+150 km szelvényig.

Jelenkor, rövid leírás
A Csikászó-patak Bejcgyertyános és Káld között, a Kemenesháton, a Farkas-erdőben ered, nagyjából az Újkúti-erdészház közelében, kb. 186 m magasságban. (Az eredet pontos helye még felderítésre vár). A terület Vas megye egyik legnagyobb erdősége, részben védett, illetve vadászterület. Az eleinte észak-északkeleti irányból lassan kelet felé ívelő völgy mentén régebben több forrás fakadt (Terézia-kút, Hidegkúti-forrás, Józsefmajori-forrás), ezek azonban mára kiapadtak, és szárazzá vált a patakmeder is. A víz eltűnésének okát nem tudni (csapadékhiány, vízszintcsökkenés...?). A felső szakaszon több nevezetes helyet is találunk: a Terézia-forrás környéke Vas megye első védett területe volt, ma is kedvelt kiránduló- és pihenőhely, a felújított Hideg-kúti vadászház pedig szálláshelyként is szolgál.
Kiérve a mezőkre, Káld és Szitamajor között elhaladva, majd észak felé kanyarodva ismét egy - rövidebb - erdei szakasz következik, a Miskei-erdőn keresztül, majd délnyugati irányba fordulva Köcsk két falurésze között, a településtől keletre éri el a Kodót annak 8+712 km szelvényében.
A meder jellemzően trapéz szelvényű, a kisvízi meder 2-2,5 m, a középvízi meder kb. 6 m széles, agyagos. Esése 180-420 cm/km. A patakra nem jellemzőek a hosszabb egyenes szakaszok, futása viszonylag kanyargós. Az év nagy részében nincs benne víz, így nagyrész száraz, és benőtte a gyom.

Ajánlott oldalak

A Marcal-medence honlapja, részletes leírásokkal, gyönyörű képekkel
Kemenesalja-Marcalmente kistérségek oldala
A Ság hegy honlapja

Aktuális vízállás (Mórichida)

Vízállás idősor (Mórichida)

Vízállás idősor (Gyirmót)

Észlelt vízállás (Karakó)

Távmért adatok (Karakó, Mersevát)

Észak-Dunántúli V. Ig.
Aktuális hírek,
hidrológiai tájékoztatók


Híreket, képeket, véleményeket a
webmester@marcal.hu
címre várok.
Köszönettel: a szerkesztő
webmester@marcal.hu