Egres-patak

Általános adatok

  • Hossz: 11,7 km
  • Vízgyűjtő terület: 28,7 km2
  • Középvízhozam: 0,04 m3/s
  • Eredet magassága: 215 m
  • Torkolat magassága: 153 m
  • Összes esés: 62 m
  • Átlagos esés: 5,25 ezrelék

Az Egres-patak (másik nevén Kakasdi-árok) a Torna bal parti mellékvize a Bakonyalja és a Kisalföld találkozásánál. Vízgyűjtője ennek megfelelően enyhén hullámos, lankás, síkságba hajló felszínt mutat. Ennek ellenére erdősültsége elég magas (40%), míg a szántók aránya 50% körüli.
Pusztamiskétől keletre, a kavicsbányák és a Kolontári-erdő közti részen ered, és észak-északnyugat felé tartva, Pusztamiske határát megkerülve és Devecser külterületét érintve, Somlóvásárhelytől délre folyik a Tornába.
Az utolsó jelentősebb szabályozási munkálatok az 1969-71-es években voltak, a torkolattól a 8,9 km-szelvényig, ekkor árokszerű, kb. 5 m széles, 1,5-2 m mély, kb. 1 m kisvízi szélességű medret alakítottak ki, több kanyart átvágtak, és hosszabb szakaszon új nyomvonalon vezették a vízfolyást.
Az Egres-patak időszakos, felső szakasza az év jelentős részében száraz, csak az alsó, kb. 4 km-es szakaszon van víz a mederben, azonban ennek természetes eredete megkérdőjelezhető.
Mellékén a felső szakaszokon a szántóföldek túlsúlya jellemző, míg, főként a pusztamiskei híd és a devecseri határ közti részen erdők is kísérik. A partokat általában kaszált fenntartósáv szegélyezi.

Ajánlott oldalak

A Marcal-medence honlapja, részletes leírásokkal, gyönyörű képekkel
Kemenesalja-Marcalmente kistérségek oldala
A Ság hegy honlapja

Aktuális vízállás (Mórichida)

Vízállás idősor (Mórichida)

Vízállás idősor (Gyirmót)

Észlelt vízállás (Karakó)

Távmért adatok (Karakó, Mersevát)

Észak-Dunántúli V. Ig.
Aktuális hírek,
hidrológiai tájékoztatók


Híreket, képeket, véleményeket a
webmester@marcal.hu
címre várok.
Köszönettel: a szerkesztő
webmester@marcal.hu