Hírek - 2016.

Szeptember 1-től feloldják a horgászati tilalmat - 2016. 09. 1.

A folyót ért szennyeződés miatt elrendelt horgászati tilalom szeptember 1-től feloldásra kerül.

A halgazdálkodási hatóság képviselői – a Marcal folyó Megyer település és a 8. számú főút közötti szakaszán – több helyen tapasztaltak elsősorban ivadék és kisméretű halakat érintő elhullást, továbbá észlelték, hogy a víz kellemetlen, bűzös szagú.

A kérdést, miszerint beazonosítható-e, milyen szennyeződés került a vízbe, és az honnan, milyen úton jutott a Marcalba, illetve a szennyező anyag milyen hatással volt a folyó élővilágára, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vizsgálja.

Forrás: Veol.hu


Általános horgászati tilalom a Marcal folyó vasi szakaszán - 2016. 08. 13.

Ezúton értesítjük a Tisztelt Horgásztársakat, hogy a bemosódott nagy mennyiségű szerves anyag következtében kialakult oxigénhiányos állapot miatt, a halállomány védelme érdekében a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztálya, mint illetékes halgazdálkodási hatóság a VA/FEF03/898-6/2016.számú határozatában 2016. 08. 03-tól határozatlan időre teljes horgászati és halfogási tilalmat rendelt el a Marcal folyó teljes Vas Megyei szakaszán. A tilalom feloldásáról természetesen értesítjük a T. Horgásztársakat!

Köszönjük megértésüket!

Forrás: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége


2015. január elsejétől visszaállt a régi horgászati rend a Marcal Vas megyei szakaszán - 2015. 01. 15.

A Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága 2015. január 1-től engedélyezi a Marcal folyón a területi horgászrendben engedélyezett halzsákmány megtartását.

A kifogott halak fogyasztására vonatkozóan azonban fennáll még egy kevés egészségügyi kockázat, így azok nem hozhatók kereskedelmi forgalomba, csak magáncélra hasznosíthatók.

A Vas megyei horgászegyesület kezelésében lévő szakaszon kívül feltehetően a Veszprém megyei szakaszról is hasonlóan fog dönteni a pápai horgászszövetség.

Így a 2010-es ökológai katasztrófa utolsó, még érzékelhető következménye is megszűnt, ez évtől a folyó mentén helyreáll a régi rend. Az élővilág 4 év és 3 hónap alatt többé-kevésbé regenerálódott, és az élet visszatalált a régi kerékvágásba.

Boldog új esztendőt, és szerencsés horgászatot kívánunk mindenkinek!

Információ forrása: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége


Ajánlott oldalak

A Marcal-medence honlapja, részletes leírásokkal, gyönyörű képekkel
Kemenesalja-Marcalmente kistérségek oldala
A Ság hegy honlapja

Aktuális vízállás (Mórichida)

Vízállás idősor (Mórichida)

Vízállás idősor (Gyirmót)

Észlelt vízállás (Karakó)

Távmért adatok (Karakó, Mersevát)

Észak-Dunántúli V. Ig.
Aktuális hírek,
hidrológiai tájékoztatók


Híreket, képeket, véleményeket a
webmester@marcal.hu
címre várok.
Köszönettel: a szerkesztő
webmester@marcal.hu